Doorgaan naar hoofdcontent

Trampoline-effect

Als kind vind je het leuk, trampolinespringen. En vooral als je er samen op staat. En dan vlak voor je vriendje landen, zodat hij gelanceerd wordt! En jezelf niet realiseren waarheen. Het trampoline-effect!

Gisteren was ik weer in de snijzaal. Het is al interessant om mee te kijken naar de bouw van het lichaam. Maar het is ook geweldig om met enthousiaste en zeer kundige collega's te filosoferen over het mogelijke ontstaan van blessures in het lichaam.

Binnen de hardloopwereld zijn vele meningen over de juiste techniek en methodiek van het hardlopen. Al lastig zat, omdat je met verschillende snelheden te maken krijgt met verschillende technieken! En dan te bedenken dat wij onszelf ook nog eens aanpassen aan de omstandigheden en mogelijkheden waarmee we geconfronteerd worden. Iedere pas die we zetten is net iets anders als de pas die we ervoor hebben gezet. We hebben de ruimte om te variëren en de mogelijkheid om slordig te worden. En dan nog al die verschillende verhalen over de juiste looptechniek!

Toch wordt je in de snijzaal stil van de kracht van onze lichaamsbouw. Hoe prachtig het in elkaar zit, hoe vernuftig de systemen. Zelfs zo goed dat het ons de ruimte geeft om te compenseren. Om techniekfouten te maken. Ons lichaam lost het uiteindelijk wel op. En dus zit daar ook de kwetsbaarheid.

Er een punt dat me keer op keer fascineert. Als je land op je hiel (of midvoet), veer je met hoge snelheid pezen in, die mede hun aanhechting hebben aan de peesplaat onder je voet. Ze geven daarmee een impuls aan deze peesplaat. En zoals bij het trampoline-effect wordt je voet gelanceerd om verder af te wikkelen! En dan te bedenken dat in het lijf nog meer van dit soort sytemen verborgen zijn! Ik zeg een, twee grote teen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zonder onze leeuw!

 Hij kwam bij me omdat hij pijn in zijn knie had. Maar het was een doelbewuste actie. Tijdens het uitlaten van zijn honden, had hij me wel eens zien lopen met een groeppie, en dat leek hem ook wel wat. Eerst herstellen was mijn advies. Maar hij had haast en kon niet wachten met aansluiten. Zijn enthousiasme was toen al bijna niet te temperen. Zo heb ik hem eigenlijk alleen maar gekend. Zijn geduld werd beloond, en de donderdag avond was de eerste kennismaking met de groep. Na één training was hij eigenlijk al een vast onderdeel van de groep. Op de zondag kon hij nog niet mee, dan loop ik al met twee andere vrienden. Maar met jouw knie is dat op dit moment ook te ver vriend was mijn antwoord. Toch liep hij frequent, bijna te toevallig, met zijn hondjes op de plek waar wij onze ronde begonnen. Een paar weken later liep hij ons opeens tegen het lijf in hardloopkleren. "Nou, dan loop ik meteen toch ff een stuk mee!"; was zijn mededeling. En dat terwijl wij net een lange training

Afscheid nemen doet pijn

Het was op een stormachtige avond dat ik gebeld werd. Ik wist meteen wat er aan de hand was. Ik lag net te slapen, maar nu was het zaak van opstaan en vertrekken. Corona was zo hevig aanwezig dat we eigenlijk de weg niet op mochten. Er was een avondklok. Maar dit was belangrijker, dus samen met mijn vader en moeder zijn we naar het ziekenhuis in Amersfoort gereden. De rit was onwezenlijk. Je weet wat er te wachten staat, maar als het moment dan zover is en de realiteit je inhaalt, dan is er niks anders dan berusting en verdriet. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis, hebben we de auto vlak voor de ingang van de EHBO geparkeerd. Het was midden in de nacht dus alle ruimte. Bij binnenkomst werden we snel naar de juiste kamer geleid en daar lag hij dan… Omdat hij uitbehandeld was, was hij een aantal weken daarvoor naar huis gestuurd. Het gaf mij de kans om alles te bespreken. Alles over vroeger, alles over nu, alles wat ons dwarszat, maar ook de kans om te zeggen dat ik van hem hou. Jammer

Relativiteitstheorie van Jeroen

Telkens als ik daar loop moet ik aan hem denken, bij iedere pas die ik zet zijn mijn gedachte bij hem, ik groet zijn huis bij het passeren,  en denk terug aan hoe het was om daar te zijn, de gesprekken, mijn adviezen, zijn verhaal en zijn adviezen. Aanvankelijk kwam ik langs voor de fysieke hulp, maar al snel bleek dat hij stervende was. De pijn die ik kan hebben tijdens het lopen, is relatief met de pijn die hij geleden heeft, of de pijn die zijn familie nog iedere dag heeft met zijn gemis. Wat zeur ik nou als ik daar loop, wind, regen of extreme warmte, als ik daar loop besef ik het mezelf maar al te goed,  mijn prestatie staat in het niets met de prestatie van het leven, lopen is relatief, een tijdverdrijf om me beter te voelen!