Doorgaan naar hoofdcontent

Fysiotherapie is leuk!

Ons vak is in ontwikkeling. Frisse tegenwerking van overheid en verzekeringsmaatschappijen, maar ondanks dat is het verankert in onze maatschappij. Ongeveer 23.000 fysiotherapeuten in meer dan honderd verschillende specialismen. Sportfysiotherapie (mijn ding), manuele therapie, kinderfysiotherapie, orofasciale therapie, psychosomatisch, bedrijfs, bekken, hand, hart, neuro, en ga zo maar door. En net als met alle bondscoaches in ons land, hebben ze allemaal een eigen mening!

Sinds ik fysiotherapeut ben heb ik veel ondernomen. Actief bij KNVB, NOC*NSF (active living), en vv ZOB, als regiocoach actief voor de sportfysiotherapeuten (NVFS). Voor het ministerie van VWS in een project met de Vereniging voor Sport en Geneeskunde en het Nederlands Genootschap van Sportmassage. Betrokken bij de organisatie van het medisch team van Alpe d'Huzes, enzovoorts. En natuurlijk voor mijn eigen bedrijf.

Voor de fysiotherapeuten bestaat er een beroepsvereniging, het KNGF. En die zullen heus wel onze belangen behartigen. Toch hebben wij, de fysiotherapeuten, het gevoel dat we ons een beetje in de maling laten nemen. We betalen veel voor onze beroepsvereniging, in mijn ogen verhoudingsgewijs heel veel. Het norminkomen van een fysiotherapeut volgens het KNGF is €70.000,- Weinig fysiotherapeuten die dat kunnen verdienen. Daarnaast hebben we veel opgelegde praktijkkosten, waarvoor we geen onkostenvergoeding kunnen rekenen, en waarin met het tarief voor fysiotherapie geen rekening wordt gehouden!

We hebben een landelijk kwaliteitsregister. Belangrijk voor onze identiteit als fysiotherapeut. We betalen ieder jaar voor een registratie van vijf jaar. Bij elkaar opgeteld voor een niet mis te verstaan bedrag. Daarnaast moeten we nascholingspunten halen in cursussen, waarbij we indirect weer meebetalen aan dit register. Een jaarlijks miljoenenregister dus! En als je als fysiotherapeut niet het gevoel krijgt dat deze miljoenen terugkomen in onze eigen kwaliteit, dan voel je jezelf dus niet serieus genomen.

Er zijn ook veel fysiotherapeuten die langs de zijlijn zeuren. Soms terecht, maar vaak ook met tunnelvisie. We hebben een gezamenlijk pensioenfonds. Ik vind het niet nodig, maar dan moeten we er met z'n allen wat aan doen. Er is een master-eis voor specialisaties. Een zinvolle goed onderbouwde stap. Alle nieuw instromende gespecialiseerde fysiotherapeuten hebben hierdoor een mastertitel. Echter de oudere post HBO-opleidingen, zijn niet gewaardeerd op masterniveau. Belangrijk dus dat er vanuit de opleidingen een goede competentie screening komt! En natuurlijk blijven er goede en slechte fysiotherapeuten, maar dat is in alles toch zo. Het is de mond op mond reclame die je vanzelf zal belonen!

Ik ben in het bestuur van de NVFS gegaan omdat ik vind dat er veel anders kan. En als je iets wil bereiken, moet je niet van de zijlijn zeuren, maar het speelveld betreden. Wonderlijkerwijs merk ik dat er veel speelt, dat er veel mogelijk is. Maar als niemand iets doet, gebeurt er niets. Gaan we lekker verder met ontwikkelen van richtlijnen, vaste stramienen, opgelegde adminstratieve ontwikkelingen en onzekere ontwikkelingen met verzekeringsmaatschappijen die je voor je gevoel afrekenen op schijnkwaliteit!

Ik probeer mijn werk als sportfysiotherapeut goed te doen. Onderneem veel. Behandel op het veld bij voetbal en hockey. Ga naar verenigingen toe om ons vak uit te dragen. Om te vertellen over blessures en preventie. Ik volg veel cursussen, gewoon omdat ik mijn vak leuk vind. En ik ga tegenwoordig wekelijks naar de snijzaal in het Erasmus MC. Kennis opdoen, maar vooral ook casuïstiek bespreken (met andere sportfysiotherapeuten, maar ook met artsen). Op bestuurlijk niveau probeer ik veel rond te kijken. Te leren. Bij collega's, bij ons bestuur, maar ook binnen het KNGF. Ik probeer te koppelen en te ontwikkelen. Enthousiasme terug te brengen in ons vak.

Duidelijk is dat veel van onze collega's zich niet serieus genomen voelen. Ze willen meer geld, minder administratieve stress, minder druk vanuit de verzekeraars en ga zo maar door. Net echte hollanders! Maar laten we vooral kijken naar wat we wel bereikt hebben. Zelfstandigheid in functioneren, in de keuzes die we maken naar de patiënt. Werk samen met iedereen die daarvoor open staat, laat zien wat je zelf kan en leer van de ander! Maak je vak leuk, maak keuzes en geniet. Want fysiotherapie is een verdomd leuk vak!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zonder onze leeuw!

 Hij kwam bij me omdat hij pijn in zijn knie had. Maar het was een doelbewuste actie. Tijdens het uitlaten van zijn honden, had hij me wel eens zien lopen met een groeppie, en dat leek hem ook wel wat. Eerst herstellen was mijn advies. Maar hij had haast en kon niet wachten met aansluiten. Zijn enthousiasme was toen al bijna niet te temperen. Zo heb ik hem eigenlijk alleen maar gekend. Zijn geduld werd beloond, en de donderdag avond was de eerste kennismaking met de groep. Na één training was hij eigenlijk al een vast onderdeel van de groep. Op de zondag kon hij nog niet mee, dan loop ik al met twee andere vrienden. Maar met jouw knie is dat op dit moment ook te ver vriend was mijn antwoord. Toch liep hij frequent, bijna te toevallig, met zijn hondjes op de plek waar wij onze ronde begonnen. Een paar weken later liep hij ons opeens tegen het lijf in hardloopkleren. "Nou, dan loop ik meteen toch ff een stuk mee!"; was zijn mededeling. En dat terwijl wij net een lange training

Afscheid nemen doet pijn

Het was op een stormachtige avond dat ik gebeld werd. Ik wist meteen wat er aan de hand was. Ik lag net te slapen, maar nu was het zaak van opstaan en vertrekken. Corona was zo hevig aanwezig dat we eigenlijk de weg niet op mochten. Er was een avondklok. Maar dit was belangrijker, dus samen met mijn vader en moeder zijn we naar het ziekenhuis in Amersfoort gereden. De rit was onwezenlijk. Je weet wat er te wachten staat, maar als het moment dan zover is en de realiteit je inhaalt, dan is er niks anders dan berusting en verdriet. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis, hebben we de auto vlak voor de ingang van de EHBO geparkeerd. Het was midden in de nacht dus alle ruimte. Bij binnenkomst werden we snel naar de juiste kamer geleid en daar lag hij dan… Omdat hij uitbehandeld was, was hij een aantal weken daarvoor naar huis gestuurd. Het gaf mij de kans om alles te bespreken. Alles over vroeger, alles over nu, alles wat ons dwarszat, maar ook de kans om te zeggen dat ik van hem hou. Jammer

Relativiteitstheorie van Jeroen

Telkens als ik daar loop moet ik aan hem denken, bij iedere pas die ik zet zijn mijn gedachte bij hem, ik groet zijn huis bij het passeren,  en denk terug aan hoe het was om daar te zijn, de gesprekken, mijn adviezen, zijn verhaal en zijn adviezen. Aanvankelijk kwam ik langs voor de fysieke hulp, maar al snel bleek dat hij stervende was. De pijn die ik kan hebben tijdens het lopen, is relatief met de pijn die hij geleden heeft, of de pijn die zijn familie nog iedere dag heeft met zijn gemis. Wat zeur ik nou als ik daar loop, wind, regen of extreme warmte, als ik daar loop besef ik het mezelf maar al te goed,  mijn prestatie staat in het niets met de prestatie van het leven, lopen is relatief, een tijdverdrijf om me beter te voelen!