Ik heb het al vaker geschreven, en nog veel vaker verteld. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, en de pronatie beweging in de voet is een van de bewijzen daarvoor! Pronatie, het inveren van de voet nadat je op de buitenkant van je hiel bent geland tijdens het lopen. De botjes in het midden van je voet rekken de elastische band onder de voet uit, en zorgen voor gratis elastische energie.
Maar er gebeurt nog meer! Om het inveren van de voet mogelijk te maken, moet het kuitbeen naar voren draaien ten opzichte van het scheenbeen. Het onderbeen verdraait met een impuls. Hierdoor ontstaat een elastisch opdraaien van de kruisbanden in de knie, maar tegelijkertijd is er een aanzet in het bovenbeen om naar binnen te draaien. Het naar binnen draaien van de heup heeft twee doeleinden. Rekspanning in de bekkenbanden, zodat er vormsluiting ontstaat in het bekken, maar ook de mogelijkheid om het been naar achteren te kunnen stekken....
Dit is maar een eevoudige beschrijving van de gevolgen van de pronatie beweging zoals ik hem kan bevatten. Biomechanisch super interessant, want we proberen te bewegen terwijl het zo min mogelijk energie kost. Gebruikmakend van alle gratis elastische energie die ontstaat uit deze ene simpele beweging, terwijl de beweging in zijn basis zorgt voor een prachtige balans van de op elkaar gestapelde gewrichten die erboven zitten!
Pronatie, een heel bekend woord voor heel veel hardlopers. Maar dan in een negatief verband, gekoppeld aan het woord anti. Zoals bij anti-pronatie schoen! Ik ben niet tegen anti-pronatie, dat absoluut niet. Maar misschien is het wel zo dat iedere schoen doet zoals hij gebouwd is, met allerlei gevolgen voor ons lijf. En dat kunnen goede gevolgen zijn, maar ook de verkeerde. Ons lichaam kan zo perfect in evenwicht zijn, dat we het in balans kunnen compenseren. Schoenen moeten niet alleen lekker zitten, maar ze moeten vooral lekker lopen!
Reacties
Een reactie posten