Doorgaan naar hoofdcontent

Berenloop

Wat kan een mens zichzelf toch aandoen! Vooral dinsdag was vreselijk. Spierpijn, zelfs in mijn armen. Trap af was dramatisch, fietsen was de makkelijkste manier om me te verplaatsen! Maar goed, het was geweldig. De Berenloop, Terschelling op z'n mooist.

De voorbereiding was alles behalve ideaal. Oké, ik had twee weken geleden nog keurig mijn kilometers gemaakt door de marathon van Amsterdam te lopen. Maar vaker dan 1 keer per week had ik de laatste periode niet kunnen lopen. De halve van Texel en de Damloop waren ook onderdeel daarvan, maar het was alweer september dat de 30 van Amsterdam Noord mijn laatste lange afstand was. Weinig kilometers, maar wel al jaren iedere week hardlopen.

In Terschelling ligt mijn jeugd. Vele vakanties daar doorgebracht. Vele kilometers afgelegd over het eiland. Alle wegen en paden op de routekaart kon ik met mijn ogen dicht inbeelden. Iedere heuvel had ik in mijn gedachten al een aantal keer gelopen. Mentaal was ik er in ieder geval klaar voor.

Een late start. Zondag om half een. Nadat er eerst al 4000 halve marathonners afgeschoten waren, waren de marathonners pas een half uurtje later aan de beurt. Wachten op de mensen die 's ochtends nog ff met de boot overkwamen.
De start was al veelbelovend, heuvelop West Terschelling in, om vervolgens bergaf de haven in gelanceerd te worden. Na de haven bij OKA18 weer omhoog. In de eerste kilometers al een paar lekkere klimmetjes.

Maar goed, tot de 15 was vervolgens vlak. Poldervlak. Dwars over het eiland, door alle dorpjes die volop in Berenstemming waren. Bij Oosterend, op 15 kilometer begon het pas wat zwaarder te worden. De natuur in, de Boschplaat over. Kleine duinen als voorproefje op wat later zou komen. Op de helft kwam ik nog steeds in een mooie tijd door; 1:44. En dat terwijl 4 uur mijn streeftijd was!!

De eerste zwaardere klim was in het bos van Hoorn. Als jongetje heb ik op de fiets heel vaak tegen dat heuveltje op gesprint. Bergpunten pakken, voor onze eigen fictieve Tour de France. Bij aanzicht van het bosven aan de rechterkant, wist ik al wat er voor mijn kiezen zou komen. Maar goed, daarna zou weer een vlak stuk komen! Bij Lies, het volgende dorpje, kwam de echte uitdaging. In de duinen naar Formerum aan Zee. En daar was ook de eerste tegenvaller. Over de weg terug naar Formerum is redelijk vlak. Dat is wat ik voor mijn ogen had. Maar het fietspad niet. Dat loopt over een paar flinke heuvels. En die waren onderdeel van de marathon. Afzien dus!

Tussen Formerum en Midsland aan Zee was ik maar met een ding bezig; straks het strand op. Ik had me al voorgenomen om mijn eerste stukje wandelen bergop bij de strandovergang te doen. Colaatje erin en knallen maar. Maar de cola kwam mijn oren uit, en van knallen was geen sprake meer! Het strand was nat en zuigend. Gelukkig wel met wind mee, maar oeffffffff. En toch helemaal gerend!

Strandovergang paal 8 was weer een wandelmoment, de opgang voor de laatste loodjes. En die waren zwaar. De longway, een prachtige naam voor de laatste kilometers. En lang duurde hij. Met kramp in hamstrings en kuiten, gelukkig met een goede armzwaai in een paar honderd meter er weer uitgeewandeld, met wisselend tempo, varierend van 11,5 km/uur tot slakkengang en met pijn in alle delen van mijn lijf bereikte ik West. Heerlijk, en plots ging het lopen ook weer makkelijker. Vooral met het vele publiek. Met kippevel en toch weer wat geroerd van emoties liep ik over de finish. Uiteindelijk in 3:47, met een pittig verval dus. Maar ach, I did it again, mijn tweede marathon in twee weken tijd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zonder onze leeuw!

 Hij kwam bij me omdat hij pijn in zijn knie had. Maar het was een doelbewuste actie. Tijdens het uitlaten van zijn honden, had hij me wel eens zien lopen met een groeppie, en dat leek hem ook wel wat. Eerst herstellen was mijn advies. Maar hij had haast en kon niet wachten met aansluiten. Zijn enthousiasme was toen al bijna niet te temperen. Zo heb ik hem eigenlijk alleen maar gekend. Zijn geduld werd beloond, en de donderdag avond was de eerste kennismaking met de groep. Na één training was hij eigenlijk al een vast onderdeel van de groep. Op de zondag kon hij nog niet mee, dan loop ik al met twee andere vrienden. Maar met jouw knie is dat op dit moment ook te ver vriend was mijn antwoord. Toch liep hij frequent, bijna te toevallig, met zijn hondjes op de plek waar wij onze ronde begonnen. Een paar weken later liep hij ons opeens tegen het lijf in hardloopkleren. "Nou, dan loop ik meteen toch ff een stuk mee!"; was zijn mededeling. En dat terwijl wij net een lange training

Afscheid nemen doet pijn

Het was op een stormachtige avond dat ik gebeld werd. Ik wist meteen wat er aan de hand was. Ik lag net te slapen, maar nu was het zaak van opstaan en vertrekken. Corona was zo hevig aanwezig dat we eigenlijk de weg niet op mochten. Er was een avondklok. Maar dit was belangrijker, dus samen met mijn vader en moeder zijn we naar het ziekenhuis in Amersfoort gereden. De rit was onwezenlijk. Je weet wat er te wachten staat, maar als het moment dan zover is en de realiteit je inhaalt, dan is er niks anders dan berusting en verdriet. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis, hebben we de auto vlak voor de ingang van de EHBO geparkeerd. Het was midden in de nacht dus alle ruimte. Bij binnenkomst werden we snel naar de juiste kamer geleid en daar lag hij dan… Omdat hij uitbehandeld was, was hij een aantal weken daarvoor naar huis gestuurd. Het gaf mij de kans om alles te bespreken. Alles over vroeger, alles over nu, alles wat ons dwarszat, maar ook de kans om te zeggen dat ik van hem hou. Jammer

Relativiteitstheorie van Jeroen

Telkens als ik daar loop moet ik aan hem denken, bij iedere pas die ik zet zijn mijn gedachte bij hem, ik groet zijn huis bij het passeren,  en denk terug aan hoe het was om daar te zijn, de gesprekken, mijn adviezen, zijn verhaal en zijn adviezen. Aanvankelijk kwam ik langs voor de fysieke hulp, maar al snel bleek dat hij stervende was. De pijn die ik kan hebben tijdens het lopen, is relatief met de pijn die hij geleden heeft, of de pijn die zijn familie nog iedere dag heeft met zijn gemis. Wat zeur ik nou als ik daar loop, wind, regen of extreme warmte, als ik daar loop besef ik het mezelf maar al te goed,  mijn prestatie staat in het niets met de prestatie van het leven, lopen is relatief, een tijdverdrijf om me beter te voelen!